Sunday, November 8, 2015

Showroom Schuco / mânadelucru

Biroul de arhitectură mânadelucru condus de dr.arh. Dorin ștefan Adam a finalizat recent un proiect de reamenajare a showroom-ului Schuco din București. In rândurile de mai jos preluăm descrierea proiectului așa cum a fost prezentat pe pagina biroului de arhitectură manadelucru.

Firma Alukönigstahl, care are ca obiect de activitate principal sisteme de tâmplărie metalică și PVC, a dorit renovarea și reamenajarea sediului aflat la parterul unui bloc de pe Bdul. Unirii din Bucuresti. 


Vedere dinspre intrare

Showroom-ul constă, preponderent, într-un spațiu de prezentare, de 94.00mp, având adiacente două spații de întâlnire (o sală meeting, mai retrasă, pentru personal, și un spațiu de întâlnire deschis, pentru clienți, ambele, însă, având o directă legătură vizuală cu spațiul central, de expunere). 


Zona de receptie

 Cele două suprafețe orizontale dominante, pardoseala și tavanul sunt tratate la fel în tot spațiul (excepție făcând zona de discuție clienți, unde a fost păstrat și curățat parchetul existent): pardoseala din sapă epoxidică lucioasă, de culoare gri deschis (turnată peste pardoseala de marmură existentă), și tavanul constând în placa existența, decopertata și lăsată aparentă, fiind ulterior vopsită cu vopsea lavabilă neagră. 

Detaliu paravan-biblioteca pardoseli

 In ciuda faptului că pentru întreg spațiul s-au folosit aceleași materiale, respectiv aceeași cromatică, cât mai reținută și clară (alb, negru, gri), prin tratarea tavanelor și propunerea de iluminat, cele trei zone majore sunt caracterizate de ambianțe diferite. Astfel, sala meeting, dominata  de un trunchi de piramidă care luminează, datorită Barrisol-ului, toată zona de discuții, capătă o ambianță mai întunecată și serioasă, în timp ce spațiul de expunere, împreună cu zona clienți sunt mai luminoase și extovertite, fiind separate de o perdea de lumină, deasupra parapetului.  

Detaliu paravan-biblioteca

 In ceea ce privește mobilierul, s-a încercat o limitare la strictul necesar, pe cât posibil, pentru că spațiul inițial era foarte mărunțit, umplut de mobilier, și foarte greu de perceput la adevărata lui valoare, iar viziunea noastră legată de schimbarea să constea într-un spațiu cât mai liber și curat, în care să domine sistemele de tâmplărie, și mai puțin mobilierul. Mobilierul se limitează la doar trei piese majore, care să deservească și să definească strict funcțiunile aferente, și anume: masa de 4.20m lungime – în sala meeting, polițele metalice albe pentru expunerea mostrelor de profile tâmplărie, atașate parapetului, și desk-ul recepției, un monovolum cu aspect de beton aparent. Ca paravan între recepție și zona discuție clienți, având și rol de protecție pentru diferența de nivel între cele două, a fost propusă o bibliotecă cu compartimente inegale.  

Polite metalice pentru expunere

Sala de meeting - masa 4,20 m lungime

Zona discutie clienti